Tricia Tuttle nova direktorica Berlinalea, Lupita Nyong’o predsjednica žirija

VODSTVO nad Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu od sljedeće godine preuzima Tricia Tuttle, dosadašnja direktorica britanskog filmskog festivala BFI, a predsjednica žirija sljedećeg Berlinalea bit će američka glumica Lupita Nyong’o.

“Tricia Tuttle sa sobom donosi 25 godina iskustva u filmu i filmskim festivalima. Pod njezinim vodstvom je Filmski festival u Londonu povećao broj posjetitelja i dobio na važnosti”, rekla je državna tajnica za kulturu Claudia Roth u utorak.

Tuttle se zahvalila na ukazanom povjerenju i Berlinale nazvala “predvodnikom među A filmskim festivalima”, među koje još spadaju i festivali u Cannesu i Veneciji.

“Utjelovljuje sve što volimo”

Tuttle na mjestu direktorice festivala zamjenjuje dosadašnji dvojac Mariette Rissenbeek i Carla Chatriana, koji su Berlinale preuzeli 2020. Nakon što je Rissenbeek nedavno najavila povlačenje s ovog mjesta, državna tajnica Roth je rekla kako će Berlinale ubuduće opet voditi samo jedna osoba, nakon čega je i Chatrian podnio ostavku.

Istodobno je aktualno vodstvo Berlinalea priopćilo da će predsjednica međunarodnog žirija natjecateljskog programa sljedećeg festivala biti američka glumica Lupita Nyong’o.

“Lupita Nyong’o utjelovljuje sve što volimo na filmu: raznovrsnost, obraćanje različitim ciljnim grupama i sigurnost u ulogama koje preuzima. Mi smo sretni što je Lupita Nyong’o prihvatila naš poziv”, stoji u priopćenju uprave Berlinalea.

Sljedeći Berlinale održava se od 15. do 25. veljače.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *